mijn-doelen-voor-2019

Mijn doelen voor 2019: van elke maand genieten

Vandaag is de allerlaatste dag van 2018 en het nieuwe jaar staat alweer voor de deur. Tijd om alle clichés maar weer eens uit de kast te halen. Dit jaar is voor mijn gevoel echt in sneltreinvaart voorbij gekomen. Eigenlijk stond vanaf eind januari de tijd even stil, tot zo ongeveer het einde van de zomer. Toen was ik voor het eerst weer een klein beetje mezelf geworden. Ik kon weer een klein beetje voor- en achteruit kijken, iets wat daarvoor absoluut niet lukte. Voor mij lijkt het dus alsof dit jaar uit zo’n zes maanden in totaal heeft bestaan. Een van mijn doelen voor het aankomende jaar is dan ook van elke maand genieten, zodat ik dit gevoel aan het einde van 2019 niet opnieuw heb.

Terugblikken naar het afgelopen jaar doe ik al genoeg de laatste tijd – daar kun je ook over lezen in mijn andere berichten. Vandaag wil ik vooral vooruit kijken naar het komende jaar. Normaal gesproken zie ik de maand januari als een groot zwart gat, een enorme tegenvaller na al die gezellige dagen vol lekker eten en gezelligheid. Maar niet in 2019. Volgend jaar wil ik in januari de focus leggen op nieuwe kansen, mogelijkheden en opties. Ik wil me richten op halfvolle glazen, de zonnige kant van het leven en dat alles met een roze bril op.

Lijstjes maken vind ik fijn, dus heb ik mijn doelen voor het komende jaar op een rijtje gezet. Ik heb het bewust niet over goede voornemens maar over doelen, omdat een voornemen bijna optioneel klinkt. Een doel daarentegen is iets wat je echt wilt bereiken, of zo zie ik het tenminste.

Mijn eerste doel heb ik al een beetje benoemd: in 2019 doet de sombere pessimist in mij een stapje terug. It’s better to be an optimist who is sometimes wrong than a pessimist who is always right – deze uitspraak van Mark Twain wordt mijn lijfspreuk. Uit elke vervelende situatie valt wel iets positiefs te halen, hoe klein ook. Daar wil ik dan mijn les uit halen.

Tijd voor mij, dat is mijn tweede doel. Het afgelopen jaar heb ik bewezen dat ik mezelf heel hard voorbij kan rennen en maar door kan blijven gaan. In 2019 wil ik bewijzen dat ik ook heel goed even stil kan staan. Even stilstaan bij mezelf en hoe ik me op dat moment voel, helpt me om weer verder te komen. Meer tijd voor mij, dus. Dat betekent yoga, meditatie, ontspanning, mindfulness en vooral rust. Allemaal zaken waar ik tot nu toe weinig aandacht aan heb besteed, maar waar ik meer aandacht op wil richten in het nieuwe jaar. I’ll keep you posted.

Volgend jaar wil ik niet alleen tijd voor mij vrijmaken, maar ook tijd voor de fijne mensen om me heen. Dit jaar lag de focus vooral op overleven en hield ik me minder met anderen bezig. Ik had het al druk genoeg met mezelf en op een goede dag ook met mijn vriend. Meer kon ik er echt niet bij hebben.

Voor ik zwanger werd en in de achtbaan van emoties hiervan belandde, vond ik mezelf best een sociaal persoon. Daar wil ik weer naar terug. Ik wil dus quality time met de mensen waar ik om geef. Dit betekent dat ik op de dagen dat ik vrij ben van werk, ook echt vrij wil zijn om tijd te hebben voor anderen en niet stiekem toch aan het werk ga. Ik ben van plan om vaker nee te zeggen tegen bepaalde dingen, zodat ik vaker ja kan zeggen tegen bepaalde mensen.

Vaker nee zeggen is sowieso ook een mooi streven voor het nieuwe jaar. Feestjes, verplichtingen en afspraken waar ik eigenlijk geen zin in heb – ik wil ze niet meer afgaan. Als ik liever een avondje wijntjes wil drinken op de bank met mijn vriend – of mezelf, zie doel 2 – in plaats van een afspraak waar ik op dat moment geen zin in heb, dan is het prima als ik die afzeg. En nee, dan beland ik niet direct in een sociaal isolement. Echt niet.

In 2019 ga ik door met mijn nieuwe, suikervrije eetpatroon. Dat zit er gelukkig al goed in en ik voel me er fijn bij. Ook ga ik de 80/20 regel iets vaker aanhouden: 80% van de tijd gezond en 20% van de tijd ongezond. Nu probeer ik 100% van de tijd gezond te eten – wat niet altijd lukt, maar het grootste deel van de tijd wel. Dat hoeft echter niet altijd, want die 20% ongezond eten maakt het leven ook een stukje leuker. Dat mag dus gewoon, en daarom is 20% van de tijd totaal niet gezond eten ook een doel voor in 2019.

Dat was ‘m dan, mijn lijstje met doelen voor het komende jaar. Hier wil ik me aan vasthouden. Of het gaat lukken? Daar gaan we voor het gemak gewoon even vanuit – zie doel 1. Ik wens je alle goeds toe voor het komende jaar en hoop dat jouw dromen ook mogen uitkomen. Tot in het nieuwe jaar.

Posts created 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven