drie-miskramen

Verhaal van een wensmama: drie ‘miskramen’

Sommige vrouwen raken snel na het stoppen met anticonceptie zwanger. Fantastisch natuurlijk, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Soms lijkt dat bijna een taboe, en dat vind ik totaal onnodig. Daarom deel ik de verhalen van allerlei vrouwen: snel zwanger, met de grootste moeite van de wereld zwanger of nog niet zwanger.  Vandaag deel ik het verhaal van een wensmama (29). Samen met haar man besloot ze in het najaar van 2014 dat het tijd was om te stoppen met de pil onder het mom van ‘we zien wel’. Nog geen halfjaar later bleek ze zwanger. Helaas eindigde deze zwangerschap in een miskraam. In juni 2016 gebeurde dit zelfs nog een keer.

“Dat was heel erg frustrerend. Samen besloten we om naar de verloskundige te gaan, voor een gesprek over onze kinderwens. De verstuurde ons na dit gesprek door in verband met de twee miskramen. Er volgden verschillende onderzoeken, waarna ik in mei 2017 opnieuw zwanger werd. Na zes weken bleek het opnieuw mis te zijn, maar dit keer was het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.”

Opnieuw, opnieuw en opnieuw

“Na deze ‘miskraam’ moesten we weer een jaar zelf proberen zwanger te worden, zonder medische hulp. Helaas was ik na een jaar nog steeds niet zwanger, dus mochten we weer terug naar het ziekenhuis. Daar bleek dat mijn AMH (Anti-Müller-Hormoon) laag was, en voor de zekerheid werd ook een fertiloscopie gedaan. Een pijnlijke ingreep, maar gelukkig bleek dat alles er goed uitzag. Opnieuw werden we naar huis gestuurd om zelfstandig zwanger te raken.”

Nog steeds geen zwangerschap

“We zijn nu negen maanden verder en ik ben nog steeds niet zwanger, ondanks alle positieve testuitslagen. Zelf heb ik al van alles geprobeerd: homeopathische druppels, extra vitamines, acupunctuur, kruidenthee en yoga. We zijn afgelopen tijd opnieuw in het ziekenhuis geweest, en weer blijkt onze kans op natuurlijk zwanger worden groot. Doordat ik na de laatste zwangerschap – nu 1,5 jaar geleden – nog steeds niet zwanger ben, gaan we nu beginnen aan IUI. Als het nodig is, doen we dit vier keer. Daarna stappen we over op IVF.”

Steun van de omgeving

“Iedereen in onze omgeving wist al dat we heel graag een kindje wilden. Vervolgens raakte de ene na de andere zwanger, behalve wij. Dit deed enorm veel pijn en werkte extra frustrerend. Onze familie en ons werk weten dus ook van de situatie af. Ze gaan er over het algemeen goed mee om. Mijn moeder is mijn steun en toeverlaat en luisterend oor wanneer ik verdrietig ben. Mijn schoonmoeder komt met de meest bijzondere tips om zwanger te raken. Zo gaat iedereen in onze omgeving er anders mee om, maar ze steunen ons door dik en dun. Ook weten we nu goed wie onze ‘echte vrienden’ zijn.”

Vertrouwen in IUI

“Nu proberen we vertrouwen te krijgen in IUI. We hopen dat dit ons het mooiste cadeau brengt dat we ooit willen krijgen. Voor andere vrouwen zou ik graag mee willen geven dat ze niet te lang moeten wachten met hulp. Voor je het weet, ben je zo een aantal jaar verder.”

Posts created 29

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven