kinderwens-en-een-hartafwijking

Verhaal van een wensmama: kinderwens en hartafwijking

Sommige vrouwen raken snel na het stoppen met anticonceptie zwanger. Fantastisch natuurlijk, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Soms lijkt dat bijna een taboe, en dat vind ik totaal onnodig. Daarom deel ik de verhalen van allerlei vrouwen: snel zwanger, met de grootste moeite van de wereld zwanger of nog niet zwanger.  Vandaag deel ik het verhaal van wensmama Anja (29). Anja en haar partner zijn al elf jaar samen en hebben een vierjarige dochter.

Anja: “We waren acht jaar samen toen we besloten om een huis te kopen. Vlak daarna begon het te kriebelen en besloten we om voor een kindje te gaan. Eigenlijk lukte dat vrij snel. Ik was in die tijd al hartpatiënt. Door mijn zwangerschap werden mijn hartritmestoornissen helaas erger, waardoor ik opnieuw medicijnen moest gebruiken en werd doorverwezen naar een gynaecoloog. Die begeleidde me de rest van de zwangerschap en ondanks mijn hartafwijking, verliep deze verder prima.”

Opnieuw zwanger

“In 2018 raakte ik opnieuw zwanger, dit keer door mijn spiraal heen. Het kindje was absoluut gewenst. Voor mijn hartproblemen doorliep ik een traject in het ziekenhuis en slikte ik medicatie. Helaas ging de zwangerschap mis toen ik zes weken zwanger was. Er ging van alles door me heen. Ik voelde me ellendig en was zelfs niet meer blij met mijn lichaam. Ik vertrouwde mijn lichaam gewoon niet meer. Gelukkig kon ik de kracht uit mijn gezin halen om door te gaan.”

Een hartoperatie

“Ik heb er toen voor gekozen om me te laten opereren aan mijn hart. Helaas mislukte de operatie. Nu ben ik nog aan het herstellen en wil ik mijn lichaam eerst laten rusten. We hebben gelukkig al goede gesprekken in het ziekenhuis achter de rug. Zodra ik er weer klaar voor ben, gaan we het opnieuw proberen.”

Cyclus van slag

“Na dit alles merk ik wel dat mijn cyclus van slag is. Ik merk ook dat ik meer met onze kinderwens bezig ben dan mijn partner, maar dat is vast een vrouwending. En soms versterkt de miskraam die ik gehad heb mijn onzekerheid. Toch blijf ik positief, ook na alles wat ik heb meegemaakt. Ik hoop dat vrouwen met hartproblemen weten dat alles mogelijk is. Mijn les is dan ook: haal je kracht uit jezelf en geef de moed nooit op.”

Posts created 29

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven