Menstruatiecyclus-na-stoppen-met-de-pil

Menstruatiecyclus na stoppen met de pil

In januari 2017 nam ik de laatste anticonceptiepil in. Mijn vriend en ik besloten dat we klaar waren voor een kindje. Een aantal dagen later werd ik netjes ongesteld. Ik weet nog goed dat ik erg moest wennen aan alle dingen die ik voelde in mijn lichaam – zeker in die eerste weken na mijn laatste pil. Niet zo gek ook, want ik had op dat moment bijna tien jaar lang elke dag (met uitzondering van een aantal stopweken) de pil geslikt. Ik wist niet beter of ik had wat lichte buikpijn en minimaal bloedverlies als ik ongesteld was. Een enkele keer had ik ook wat last van mijn onderrug in deze periode en ik dacht dat ik dan wel heftig ongesteld was. Little did I know dat toen ik stopte met de pil pas écht zou gaan voelen wat een menstruatie was.

Man, man, man. Wat een ellende. Was ik tijdens de pil-periode direct ongesteld zo’n twee dagen na mijn laatste pil, werd ik in mijn pilloze-periode eerst een aantal dagen opgezadeld met oud bloedverlies, buik- en rugpijn, hoofdpijn en rommelende darmen. Pas na 3 tot 4 dagen zette mijn daadwerkelijke menstruatie daarna door. En niet dat er dan even rekening werd gehouden met het feit dat ik al een halve week zoet was met de voorpret van het ongesteld worden, o nee. Tijdens sommige menstruatieweken nam ik continu pijnstillers om een beetje fatsoenlijk de werkdag door te komen. Voor sommige vrouwen is dit nog niets, daar ben ik me goed van bewust. Ik kan niet anders dan enorm met jullie meeleven.

Acht maanden duurde het voor ik een extra streepje op de zwangerschapstest te zien kreeg. Eindelijk. Acht maanden is een prima tijd om in zwanger te raken, alleen weet je niet van te voren dat dit gaat gebeuren. Ik denk dat het voor elke vrouw geldt dat op het moment dat je besluit niet meer aan anticonceptie te doen vanwege een kinderwens, het je niet snel genoeg kan gaan voor je zwanger wordt.

Goed, terug naar de menstruatiecyclus na stoppen met de pil. In acht maanden tijd maakte ik dus opnieuw kennis met mijn maandelijkse cyclus. Ik heb voor jullie op een rijtje gezet wat mij hiervan het meeste opviel.

  1. Het duurde even voor mijn cyclus zichzelf helemaal had gevonden. De eerste paar maanden duurde deze iets langer (34 a 35 dagen) en later werd mijn cyclus 30-32 dagen.
  2. Wat ik het allermeest miste – en nog steeds – is dat je kunt regelen of en wanneer je ongesteld wordt. Werd ik op de klok af 3 dagen na mijn laatste pil ongesteld, was ik na het stoppen met de pil niet meer zeker van de dag waarop alle ellende weer begon. Ik moest dus altijd iets van tampons bij de hand hebben, voor het geval dat. En nee, het kwam (komt) zeker niet altijd uit.
  3. Ik merkte heel sterk dat mijn humeur zich een soort van aanpaste aan mijn cyclus. Was ik na mijn menstruatie vooral rustig, zo was ik rondom mijn eisprong energiek en zat ik goed in mijn vel. Rondom de dag dat ik weer opnieuw ongesteld moest worden, werd ik juist weer onrustig en sneller geïrriteerd. Gek genoeg voelde ik me wel meer mezelf dan tijdens de pil-periode.
  4. Mijn eisprong bleek wat later dan gemiddeld te zijn. Na een paar maanden proberen zwanger te worden, ging ik toch eens aan de slag met ovulatietesten. Daaruit bleek dat ik mijn eisprong altijd tussen dag 17-19 had. Maar goed dat ik die testen deed, want daarvoor ging ik er eigenlijk vanuit dat elke vrouw haar eisprong op de 14de dag van haar cyclus had. Mooi niet dus.
  5. Afscheiding. Nooit eerder was ik hierdoor zo gefascineerd, maar het in de gaten houden van je afscheiding is niet voor niets een methode om de kans op een zwangerschap te vergroten. Toen ik aan de pil zat, had ik er vrijwel geen last van. Daarna kon ik echter bizar goed zien welke tijd van de maand het was. Een handig trucje van moeder natuur.

Welke dingen vielen jou op toen je stopte met de pil of andere anticonceptie? Heb je nog vragen? Laat het me weten in de reacties, ik beantwoord ze graag.

Posts created 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven