omgaan-met-iemand-die-haar-kindje-is-verloren

Omgaan met iemand die net haar kindje is verloren

Hoe moet je omgaan met iemand die haar kindje is verloren? Laat ik voorop stellen dat ieder mens anders is. Zelfs dezelfde persoon is anders in verschillende situaties. En daarbij is het echt enorm lastig om het altijd goed aan te voelen wat iemand wil. Zeker als die persoon heel dichtbij je staat en je zelf ook worstelt met je eigen verdriet om de situatie. Dat gezegd hebbende, hier volgen een aantal tips voor hoe je om kunt gaan met iemand die haar kindje tijdens of kort na de zwangerschap verliest.

Ga het onderwerp niet uit de weg. Doe dat alsjeblieft niet, hoe lastig je het ook vindt. Een minuscuul gebaar is ook goed, hoe klein ook. Een appje met daarin alleen een smiley, een kaartje, een knuffel, alles is goed. Ik merkte dat wat me het meeste pijn deed tijdens de periode na de bevalling is dat een aantal – veel – mensen het onderwerp én mij uit de weg gingen. Daardoor kreeg ik ook het idee dat ik het er niet over kon hebben. Soms gooide ik dan voor mijn gevoel een klein balletje op en hup, er werd overgegaan op een ander onderwerp. En bij anderen begon ik er niet eens over, omdat ik merkte dat ik het zo naar vond dat Mees niet genoemd werd.

Dit gebeurde zeker niet alleen bij mensen die wat verder van me afstonden – die gingen soms juist eerder het gesprek aan. En op mijn werk bijvoorbeeld heb ik zelf aangegeven dat ik er niet over wilde praten. Daar heeft iedereen juist heel lief naar geluisterd en dat was super fijn. Zo kon ik me op mijn werk gewoon richten op datgene waarvoor ik kwam: werken. Privé vond ik het dus wel enorm lastig dat mensen mijn verhaal en daarmee het bestaan van mijn kindje uit de weg gingen. Juist mensen die ik heel dichtbij heb laten komen, lieten me hiermee voor mijn gevoel zitten. Daar ben ik een tijdje echt boos over geweest voor ik me er overheen kon zetten.

Ik weet dat het onderwerp lastig is en dat het verschrikkelijk moeilijk is om ermee om te gaan, maar echt, ga het niet uit de weg. Daarmee bereik je alleen wat je niet wilt op dat moment: afstand. Geef het vooral aan als je niet weet wat je moet zeggen. Benoem het. Zeg letterlijk dat je niet weet hoe je ermee om moet gaan, maar benoem iets in plaats van dat je het onderwerp vermijdt.

De eerste paar dagen, weken en zelfs maanden is iemand die net haar kindje is verloren alleen maar bezig met zichzelf. Nee, dat is dus even geen gelijkwaardige relatie die je dan met iemand hebt. In deze tijd kun jij er zijn voor iemand die al amper voor zichzelf kan zorgen, laat staan voor iemand anders. Elke dag voelt dan als een gevecht, tot de tijd dat het gevecht iets minder wordt. En als dat moment aanbreekt, krijg je vanzelf die gelijkwaardige relatie weer terug. Maar geef niet op als je even wat minder van iemand hoort. Als iemand zich even terugtrekt, omdat ze het al moeilijk genoeg heeft met zichzelf. Als zelfs de wedervraag stellen – en hoe gaat het met jou? – al onmogelijk is. Die tijd komt echt wel weer, maar dat vraagt dus nu enig doorzettingsvermogen van jou.

Vergeet het kindje niet. Nee, natuurlijk doe je dat niet. Maar het lijkt soms wel zo. Als die eerste weken achter de rug zijn na het overlijden van het kindje gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. En dat is prima en zelfs fijn, want daardoor wordt de persoon die haar kindje verloren is ook gedwongen om door te gaan. Dat kan zó hard voelen, maar zo is het leven nu eenmaal.

In mijn geval was ik pas – of al – 10 maanden na de bevalling op een punt waarop ik heel bewust weer kon kiezen om gelukkig te zijn. In die 10 maanden kon het vaak naar voelen dat de hele wereld alweer doordraaide, maar dan zonder mij. Alsof het heel gek was dat ik nog niet zover was om door te gaan. Alsof ik niet meer in huilen uit mocht barsten als iemand om me heen over baby’s vertelde of erger nog: over iemand die zwanger was.

Als ik op tv op iemand zag die zwanger was, kon ik daardoor al helemaal van slag zijn. Dat voelde naar en ik voelde daarbij enorm de druk om door te gaan. Niemand was immers meer echt met mij en mijn kindje bezig, want iedereen ging door. Natuurlijk was dit absoluut niet waar, want ik ken een aantal heel dierbare mensen met wie ik juist steeds meer over Mees ging praten in plaats van minder. Die gesprekken deden me zoveel goeds en daar ben ik dan ook ontzettend dankbaar voor. Ik wil alleen maar zeggen: vraag na een tijdje nog eens naar het kindje zelf. Want iemand die haar kindje verloren is, vindt het alleen maar fijn om te merken dat het kindje niet vergeten is.

Geef iemand de ruimte. Hoe jij iets zou verwerken, kan zo anders zijn dan de manier die werkt voor de persoon die het kindje is verloren. Je kunt je nog zo hard indenken hoe het zou voelen als dit jou zou overkomen, maar je zult het nooit echt zo voelen tot het je overkomt. Het gaat er ook niet om hoe jij je zou voelen, want het draait – hoe vervelend ook – even niet om jou. Wil iemand continu huilend in een hoekje liggen? Prima, laat haar. Stort iemand zich obsessief op sporten en gezond eten? Ook goed. Wil iemand continu niks? Dan is dat ook even oké.

Het moet natuurlijk geen jaren duren, maar geef iemand even de tijd. Ik ging bijvoorbeeld na 3 weken weer aan het werk. Wel maar een paar uurtjes per dag, maar toch. Achteraf gezien denk ik precies wat iedereen om me heen toen ook dacht: is dat niet een beetje te vroeg? Op dat moment was het goed voor mij. Van thuis zitten was ik me echt niet beter gaan voelen. Dus ja, het was te vroeg, maar het alternatief was niet beter. Ik wist zelf wat goed voor me was en heb dat dan ook gedaan. Vertrouw er dus op dat iemand op dat moment haar eigen keuzes kan maken, ook al zijn die anders dan welke jij denkt dat goed zijn. Geef iemand de ruimte.

Dat waren de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van de eerste paar weken en maanden na de bevalling. Ik hoop niet dat dit ooit gebeurt bij iemand in jouw omgeving. Mocht het toch zo zijn, dan wens ik je heel veel sterkte. Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips.

Posts created 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven