oordelen-over-anderen

Oordelen over anderen en jezelf

Oordelen over anderen, we doen het allemaal. In onze maatschappij lijkt het wel eens alsof iedereen overal een mening over heeft, en die niet onder stoelen of banken steekt. Sociale media zijn natuurlijk ideale kanalen om te pas en onpas jouw oordeel het internet op te schieten. Of iemand er nu op zit te wachten, of totaal niet. Juist diegenen die het hardste roepen, die hebben gelijk. Of zo lijkt het tenminste.

Waarom oordelen we overal over? Heb je wel eens geteld hoeveel gedachten per dag voorbij komen in je hoofd? Waarschijnlijk niet, want ze zijn ook niet bij te houden. Het zijn er namelijk ruim 50.000 per dag. Ik heb geen flauw idee hoeveel van deze gedachten oordelen zijn, maar ik als socialmedia-verslaafde midden-twintiger die wel van een goede roddel houd, kwam vast een heel eind.

Jazeker, je leest het goed. Kwam een heel eind. Ik ben me momenteel namelijk veel bewuster van de oordelen die ik heb over van alles en nog wat. Ik spreek ze minder uit, waardoor ze ook minder ongevraagd in mijn hoofd oppoppen. Loslaten, openstaan voor andere inzichten en open-minded zijn – daarop wil ik mijn energie nu richten.

Je hoeft niet overal iets van te vinden

When you focus on the good, the good gets better. Waarom zou je tijd en energie verspillen door je te richten op problemen van een ander, als die ander dat helemaal niet van jou vraagt of jou misschien niet eens kent? Als het iemand is die je in het voorbij scrollen op Instagram tegenkomt, of iemand die je vaag kent van de middelbare school. Of die tegenover je zit in de tram. Wat nou als je die energie, die je daar altijd aan kwijt was, eens richt op jezelf?

Accepteren dat iets is zoals het is, zonder daar een oordeel over te vellen. Accepteer het feit dat je niet overal iets van hoeft te vinden. En als je dan toch ergens iets van vindt, bekijk het dan ook eens van een andere kant. Ga af op het gevoel dat je ergens bij krijgt en blijf dichtbij jezelf.

Vertrouw op je eigen timing

En dan hebben we nog het oordelen over jezelf. Ik weet niet of er een prijs voor is, maar anders had ik die waarschijnlijk al boven in mijn prijzenkast staan. Vaak oordelen we over onszelf nog het allerhardst. We vergelijken onszelf met anderen op vlakken die helemaal niet realistisch zijn. En daarbij, iedereen heeft te maken met haar eigen timing. Probeer erop te vertrouwen dat jouw timing precies goed is voor jou.

Ik doe het nooit goed genoeg. Ik moet harder, sneller, eerder, vaker, meer en maar door blijven gaan. Stilstaan is achteruitgang, en als ik iets niet wil, is dat het. Ik verlies immers al kostbare tijd doordat ik nog niet op het punt ben beland waar ik graag wil zijn. Dit soort gedachten spookten vaak door mijn hoofd en zorgden er juist voor ik niet kwam op het punt waar ik wilde zijn. Ze maakten me onzeker en gaven me een vervelend gevoel. Tot ik besloot dat ik me niet meer zo wilde voelen. Ik vond dat ik mezelf hier tekort mee deed en ik werd er geen leuker mens van.

Hoe zorg je nu dat je minder oordeelt?

Een vraag die ik mezelf nu stel als ik weer in een oordeel-modus zit, is: waarom vind ik dat ik hierover mag oordelen? Vaak is dat al genoeg om weer even te beseffen dat het helemaal niet nodig is om een mening op tafel te slingeren. De keerzijde hiervan is helemaal nooit meer oordelen over iets, en dat is niet wat ik van je vraag. Ik weet niet of ik daar nou weer gelukkiger van zou worden – nooit meer iets vinden. Probeer gewoon eens te beginnen met kleine stapjes. Een oordeel minder per dag, daar kan je geen breuk aan vallen toch?

Voor mij werkt minder (hard) oordelen goed om een fijnere dag te hebben. Wie weet werkt het voor jou ook. Laat je het weten?

Posts created 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven