spontaan-zwanger-na-iui-icsi-ivf

Verhaal van een wensmama: spontaan zwanger na IUI, ISCI en IVF

Sommige vrouwen raken snel na het stoppen met anticonceptie zwanger. Fantastisch natuurlijk, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Soms lijkt dat bijna een taboe, en dat vind ik totaal onnodig. Daarom deel ik hier de verhalen van allerlei vrouwen: snel zwanger, met de grootste moeite van de wereld zwanger of nog niet zwanger. Vandaag deel ik het verhaal van een mooie wensmama (27), die samen met haar man besloot om na hun bruiloft meteen voor een kleintje te gaan. Dit bleek alleen minder makkelijk dan gedacht.

Na zo’n drie tot vier maanden merkte de wensmama dat haar cyclus totaal onregelmatig was en daarom trok ze in het najaar ‘15 aan de bel bij de huisarts. Begin ‘16 was het eerste gesprek bij de gynaecoloog. Conclusie: PCOS en een verminderde zaadkwaliteit. De wensmama: “PCOS had ik eigenlijk wel verwacht. Mijn man daarentegen heeft wel wat verwerkingstijd nodig gehad.”

De start van het traject

Eerst volgde toen een echo en daarna werd haar man ook onderzocht. De gynaecoloog stelde een standaard traject bij OI (ovulatie-inductie) of IUI voor. Er volgde een heftige periode: eenmaal IUI, waarbij de zaadcellen van zulke slechte kwaliteit waren dat het niet doorgezet kon worden. Eenmaal IVF met een verse terugplaatsing, die helaas na zes weken eindigde in een miskraam. Daarna volgde ICSI met een verse terugplaatsing en vijf cryo’s, maar alles zonder resultaat. Toch is het zwanger worden gelukt: spontaan, in een rustperiode. Het resultaat hiervan is een prachtige dochter (2018).

Een tweede kindje

“Doordat ik uiteindelijk spontaan zwanger raakte, hebben we nu besloten om voor een tweede kindje eerst te starten met OI en IUI. Samen zorgen we voor de beste voorbereiding: mijn man neemt nog extra medicijnen, we letten allebei op onze voeding en ik probeer wat gewicht kwijt te raken. Het traject valt me zowel lichamelijk als psychisch heel zwaar. Het vertrouwen in dat het gaat lukken, is soms ver te zoeken. Net als soms voor mijn eerste zwangerschap. Nu is het wel iets makkelijker vol te houden, want als het één keer lukt, lukt het vast ook een tweede keer.”

Wel van de wens, niet van het traject

“In eerste instantie wist onze omgeving wel van de wens af, maar niet van het traject. Ik kwam erachter dat het niet kunnen delen met anderen mij erg dwars zat. Toen ben ik voorzichtig aan anderen gaan vertellen in welk traject we zaten. Daardoor weet iedereen het nu zo’n beetje.”

Neem tijd en ruimte voor jezelf

“Als tip voor andere vrouwen wil ik meegeven dat je goed de tijd en ruimte moet nemen voor jezelf. Denk vooral aan jezelf. Heb je ergens geen zin in, zoals een verjaardag? Ga gewoon niet, sla lekker over. Laat je vooral niet pushen door anderen.”

Posts created 29

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven